Waarom kan een voetballer meestal moeilijk zijn tenen aanraken? – Fysiotherapie EerlijkBeter Delft

Vraag een fanatieke voetballer of hardloper eens met gestrekte knieën zijn tenen aan te raken. Je zult zien dat dit vaak moeilijk is en dat deze beweging erg stijf verloopt.

Hoe kan dat? Dit komt door een verkorting van de hamstrings. Als deze spier verkort is, dan lukt het niet om met gestrekte knieën de tenen aan te raken. Om te begrijpen hoe dit ontstaat is het handig om te weten dat een spier kracht kan leveren door zich ’te verkorten’. Als spieren veel op dezelfde manier gebruikt of getraind worden, dan past de spier zich automatisch aan en verliest een beetje van zijn rekspanning. Een spier die minder rekspanning heeft kan namelijk meer kracht leveren dan een spier die veel rekspanning heeft. In het geval van de voetballer of hardloper worden de hamstring tijdens de training continue verkort, waardoor het lijf zich vanzelf gaat aanpassen. Korte hamstrings betekenen dus meer kracht, maar ook met een stijf gevoel niet met je handen je tenen aan kunnen raken.

2021-01-26T20:47:17+00:00
Go to Top