Ouderen vaak langzamer en minder sterk? – Fysiotherapie EerlijkBeter Delft

Je oom bukt langzaam en onhandig om iets van de grond te pakken en je oma is buiten adem als ze zich naar de deur moet haasten. Hoe kan het dat oudere mensen vaak langzamer en minder sterk zijn?

Fysiotherapeut Anne Middendorp vertelt: ‘Vanaf je 25ste levensjaar verlies je spiermassa. Als je 50 bent en een actief leven leidt dan verlies je circa 10% van je spieren en zodra je 80 bent heb je zelfs circa 50% verloren. De doorbloeding van de spieren verminderd en de aansturing van de spieren verminderd. Kortom: bij het ouder worden verzwakken je spieren en worden je spieren trager. Dit komt doordat spiervezels na de geboorte zich niet meer kunnen delen. Helaas kun je dit proces niet tegen gaan. Daarentegen neemt door krachttraining de spieromvang toe, en dit zorgt ervoor dat je heel lang nog prima kunt blijven bewegen!’

2021-01-26T20:48:23+00:00
Go to Top