Als fysiotherapeut bij Fysiotherapie EerlijkBeter in Delft geef ik mijn patiënten nagenoeg altijd een aantal ‘huiswerkopdrachten’ mee. Huiswerkopdracht klinkt een tikkeltje schools, maar dekt wel de lading. En deze zogenaamde huiswerkopdrachten vind ik onnoemlijk belangrijk, want dit zorgt er mijn inziens voor dat een patiënt zelf een actieve rol kan spelen in zijn of haar herstel.

De huiswerkopdrachten variëren van adviezen over je houding, oefeningen waarmee je je gewrichten soepeler of sterker maakt, tot aan opdrachten waardoor je leert ontspannen. De eerste huiswerkopdracht die ik meestal meegeef is: zorg dat je elke dag voldoende beweegt. Vervolgens leg ik mijn patiënten uit dat dit de meest simpele huiswerkopdracht lijkt, maar eigenlijk de meest moeilijke opdracht is. Als je namelijk niet gewend bent om (voldoende) te bewegen, dan betekent dit dat je je leefstijl moet aanpassen om ervoor te kunnen zorgen dat je wel voldoende gaat bewegen. En dat is lastig! Want je leefstijl pas je niet zomaar in een korte tijd aan. Dit vraagt motivatie, doorzettingsvermogen en inzicht. Kortom: werk aan de winkel!

Waarom vind ik het zo belangrijk dat mijn patiënten starten met bewegen? Mijn antwoord is simpel: omdat je hierdoor voorwaarde schept om te kunnen herstellen. Je lijf is simpelweg niet gemaakt om uren stil te zitten. Door te bewegen zorg je goed voor je hart en bloedvaten, verhoog je je weerstand, voel je je fitter. Door lichaamsbeweging verdwijnen zorgen en spanningen naar de achtergrond. Mensen die genoeg bewegen slapen lekkerder en staan in de ochtend fitter op. De lijst met voordelen lijkt eindeloos. Een actieve rol spelen in je eigen herstel start met begrijpen dat je goed voor je lichaam moet zorgen door voldoende te bewegen. Door te bewegen zet je je herstel in en dat start simpelweg bij dat ene kleine half uurtje beweging per dag. Ten slotte: bewegen is leven, leven is bewegen!

www.fysio-eerlijkbeter.nl: goede, eerlijke en betaalbare fysiotherapie.