Veel gestelde vragen over je nieuwe zorgverzekering in 2016

Wat is het verschil tussen een restitutiepolis of een naturapolis?
Een zorgverzekeraar kan met twee verschillende polissen werken: een ‘restitutiepolis’ of een ‘naturapolis’.
Een natura polis houdt in dat je alleen naar zorgverleners kan gaan die een contract hebben afgesloten met jouw zorgverzekeraar. Denk aan huisartsen, fysiotherapeuten en ziekenhuizen. Als je toch naar een zorgverlener gaat die geen contract heeft afgesloten met je zorgverzekeraar, dan kan dit betekenen dat je de kosten die je hebt gemaakt niet of voor slechts een deel vergoed krijgt. Bij een restitutie polis mag je zelf je zorgverlener kiezen en worden de kosten wel vergoed. Je hebt in dat geval dus meer keuzevrijheid.

Wat zijn de voordelen van geen aanvullend pakket? 
Het is de moeite waard om je zorgverzekeraar onder de loep te nemen en kritisch te zijn over de keuze voor een aanvullend zorgpakket. Geen aanvullend zorgpakket kent voordelen die helaas zelden genoemd worden: je kunt altijd zelf een fysiotherapeut uitkiezen, je betaalt minder maandelijkse structurele kosten, je betaalt alleen als je daadwerkelijk naar de fysiotherapeut gaat en tot slot heeft een contractvrije fysiotherapeut meer aandacht en zorg voor je. Hierdoor krijg je als patiënt waar je recht op hebt en kan de fysiotherapeut zijn vak beter uitoefenen. Kortom: het mes snijdt aan beide kanten.

Wat betekent contractvrije zorg?
Een nieuwe gedachte over zorg is om alleen voor zorg te betalen die je daadwerkelijk afneemt. Dit zou betekenen dat je geen dure aanvullende pakketten afneemt, maar de fysiotherapeut rechtstreeks betaalt. Een bijkomend voordeel is dat je je kunt laten behandelen door een goede fysiotherapeut die je zelf uitkiest. Steeds meer fysiotherapeuten werken niet meer samen met zorgverzekeraars, juist omdat ze kwaliteit en zorg willen bieden die niet past binnen de werkwijzen en motieven van zorgverzekeraars. Ook wel ’contractvrije praktijken’. Op deze manier kan de zorginhoud en kwaliteit bepaalt worden door de fysiotherapeut en de patiënt zelf.

Wat is een budget polis?
Mensen lopen met een budgetpolis niet alleen risico’s op het gebied van vergoedingen maar ook op de kwaliteit van ingekochte zorg. Ze kunnen te maken krijgen met een lange reistijd voor zorg, bijvoorbeeld met ziekenhuizen die zeer lange wachttijden voor zorg hebben. En met ziekenhuizen die onder verscherpt toezicht staan, maar waar ze niet kunnen wegblijven omdat er beperkt is ingekocht.

Wat is het eigen risico?
Voor de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico voor iedereen die 18 jaar of ouder is. Het verplichte eigen risico is in 2016 € 385. Het verplicht eigen risico (eventueel verhoogd met een vrijwillig eigen riscio geldt per jaar). De eerste zorgaanspraken die in 2016 vanuit de basisverzekering vergoed worden, komen ten laste van dat eigen risico. Dit kan voor fysiotherapie zijn, maar ook voor andere zorg. Het gaat dus om de eerste nota’s van zorg uit de basisverzekering. Zorg die vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed, valt niet onder dit verplicht eigen risico. Voor fysiotherapie Delft bent u bij ons aan het juiste adres!

Welke zorgverzekering kies jij?
Vergelijken kan op: https://www.zorgverzekeringwijzer.nl/vergoedingfysiotherapeut