Wat zijn mogelijke oorzaken van je hoofdpijn? 

De oorzaak van je hoofdpijn hangt af van het soort hoofdpijn dat je hebt.
We sommen een paar oorzaken van hoofdpijn voor je op.

Mogelijke oorzaken
Diverse factoren kunnen van invloed zijn: stress, cafeïne, slaapgebrek, een verstopte voorhoofd- of bijholte. Maar ook hormonale schommelingen kunnen een oorzaak zijn. Zo hebben veel vrouwen gedurende hun menstruatie hoofdpijn. Veel mensen trekken bij stress hun schouders op naar hun oren, waardoor ze veel spierspanning krijgen van de nek- en schouderspieren. Hierdoor kan hoofdpijn ook ontstaan. Een ‘slechte’ houding kan tevens hoofdpijn oproepen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal factoren die de hoofdpijn kunnen oproepen die wellicht minder voor de hand liggen. Denk eens aan ontspanning na een stressvolle periode: het is niet voor niets dat veel mensen in hun vakantie vaak ziek worden en hoofdpijn krijgen in de weekenden. Je lijf krijgt dan de kans om te ‘herstellen of normaliseren’, wat een trigger kan zijn voor hoofdpijn. Maar ook bepaalde voedingsstoffen kunnen de hoofdpijn triggeren. Bijvoorbeeld voedingsmiddelen met tyramine (rode wijn, oude kazen, verwerkt vlees) en tannines (rode wijn, thee, koffie, appelsap) kunnen hoofdpijn uitlokken. Zelfs afwijken van je routine kan hoofdpijn veroorzaken. Denk hierbij aan langer uitslapen, je lunch overslaan of minder koffie drinken. Tot slot kunnen temperatuurwisselingen, licht, lawaai, familiaire belasting, regen, sterke emoties, te weinig drinken, sigaretten rook en hoogteverschillen een rol spelen. Tot slot wil ik niet vergeten te noemen het slikken van te veel pijnstillende medicatie. En ongetwijfeld ben ik nu een aantal oorzaken vergeten te noemen. 

Kortom: soms is het enorm lastig om de oorzaak van je hoofdpijn te kunnen vinden. Juist omdat er zoveel factoren kunnen meespelen en het niet altijd factoren zijn waar je zelf aan denkt. Een fysiotherapeut of huisarts kan je hiermee helpen. 

Handig!
Met deze hoofdpijnzelftest kun je zelf kijken wat de oorzaak van je hoofdpijn zou kunnen zijn. 
Klik hier eens. 

Wanneer moet je je zorgen maken bij hoofdpijnklachten?
De oorzaak voor hoofdpijn is zelden ernstig. Toch zijn er vijf verschijnselen waarbij wij adviseren om met spoed je huisarts te bellen:

  • Als je zonder aanleiding een snel opkomende, heftige hoofdpijn krijgt, waarbij je je erg ziek voelt;
  • als je heftige hoofdpijn krijgt, met koorts, een pijnlijke of stijve nek, sufheid of overgeven;
  • als je heftige hoofdpijn krijgt na een ongeval;
  • als je ineens uitvalsverschijnselen krijgt, zoals een verlamde arm, een scheve mond, onduidelijk praten of minder zien;
  • als je in de laatste 3 maanden van je zwangerschap ineens hoofdpijn krijgt.

Lees, like en deel dit bericht als het jou heeft geholpen. 
Hou onze in de gaten op twitter, blogger, Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief op www.fysio-eerlijkbeter.nl.
Fysiotherapie EerlijkBeter: goede, eerlijke en betaalbare fysiotherapie in Delft