Slijtage is een term die in de volksmond vaak gebruikt wordt voor artrose. En eigelijk is slijtage hier niet de juiste term voor. We leggen in dit bericht graag aan je uit wat artrose is.

Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Een gewricht bestaat uit twee boteinden die bekleed zijn met kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat je gewricht soepel kan bewegen. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit, raakt beschadigd, wordt ruw of kan helemaal verdwijnen. Dit heeft tot gevolg dat het gewricht verandert en dit kan zorgen voor een andere belasting op de spieren en pezen rondom het gewricht. Artrose kan voorkomen in onder andere de nek, knieën, heupen, rug en handen.

Nagenoeg iedereen die ouder wordt krijgt te maken met artrose. Dit hoort namelijk bij het ouder wordend proces, ook wel het degeneratie proces. Daarom is slijtage eigenlijk een vreemde naam: slijtage suggereert dat er iets ’kapot’ is, terwijl artrose een natuurlijk proces is waarbij van schade niet altijd sprake is. Artrose komt vaker voor bij mensen op oudere leeftijd, meer bij vrouwen dan bij mannen, overgewicht, fysiek belastend werk, als artrose in de familie voorkomt en een letsel in de voorgeschiedenis (bv een botbreuk). Vaak is het een combinatie van deze factoren. Goed om te weten is dat de mate van artrose niet parallel loopt aan de mate van pijn. We bedoelen hiermee dat iemand ontzettend veel pijn kan hebben, maar dat op de röntgenfoto’s weinig artrose te zien is. Dit kan andersom ook: iemand met weinig pijn kan veel artrose hebben.

Mensen met artrose hebben vaak pijn en stijfheid in de gewrichten. Kenmerkend is pijn bij bewegen na een periode van rust, ook wel startpijn genoemd. Bijvoorbeeld als je lang op een stoel zit en je weer wilt opstaan om een stukje te lopen. Bij kou en vochtig weer kun je merken dat je wat meer last hebt van pijn en stijfheid. Daarnaast kun je merken dat je minder makkelijk kunt bewegen, pijn in rust kunt hebben, minder spierkracht kunt hebben, een instabiel gevoel kan hebben en dat je gewricht soms erg kan kraken.

Herken je jezelf in deze klachten of wil je meer weten over artrose? We nodigen je graag uit op ons gratis spreekuur. Elke maandag van 17:00 – 18:00 uur ben je van harte welkom op de Oosteinde 225 in Delft om jouw vragen aan ons voor te leggen.

In ons volgende blogbericht leggen we uit wat je kunt doen als je artrose klachten hebt. Hou onze in de gaten op twitter, blogger, Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief op onze website.

www.fysio-eerlijkbeter.nl: goede, eerlijke en betaalbare fysiotherapie.