Welke soorten hoofdpijn zijn er?

In onze vorige blog heb je kunnen lezen dat als je regelmatig hoofdpijn klachten hebt de kans groot is dat een fysiotherapeut je kan helpen om de klachten te verminderen. Het is belangrijk dat je begrijpt welke vorm hoofdpijn je hebt en wat de oorzaak hiervan is. Probeer maar eens goed op de verschijnselen te letten. Er zijn veel soorten hoofdpijn, bijvoorbeeld spanningshoofdpijn, migraine, hoofdpijn door regelmatig gebruik van pijnstillers, of clusterhoofdpijn. In vogelvlucht vertelt Fysiotherapie EerlijkBeter iets over vier verschillende soorten hoofdpijn:

Cervicogene hoofdpijn
Deze vorm van hoofdpijn komt minder vaak voor en voel je meestal aan één zijde in het gezicht. De pijn is continue aanwezig en gaat gepaard met pijn in je nek of arm. Soms kun je merken dat je met je nek minder goed kunt bewegen. De hoofdpijn wordt veroorzaakt doordat een grote gezichtszenuw (nervus trigenimus) overprikkelt raakt. Klik hier eens voor meer informatie over cervicogene hoofdpijn.

Migraine
De pijn komt meestal plotseling opzetten, is vrij heftig en voel je meestal aan één zijde van je hoofd. Migraine heeft veel verschillende verschijningsvormen. Zo kun je overgevoelig zijn voor licht/geluid, vlekken zien, moeten overgeven of zelfs gezichtsuitval hebben. Er lijken verschillende triggers voor migraine te zijn: cafeïne, hormonen, slaapgebrek, stress of spanning, chocola etc. De exacte oorzaak van migraine blijkt vaak onbekend. Klik hier eens voor meer informatie over migraine.

Spanningshoofdpijn
Deze hoofdpijn komt het vaakst voor. De hoofdpijn wordt veroorzaakt door de spanning van de spieren in de nek en schouders. De pijn voel je aan de linker- en rechterkant van je hoofd en trekt soms door naar je voorhoofd. Mensen beschrijven dit gevoel vaak alsof er een strakke band om het hoofd zit. De fysiotherapeut kan mensen helpen om deze hoofdpijn te verminderen of te laten verdwijnen. Klik hier eens voor meer informatie over spanningshoofdpijn.

Medicijn afhankelijke hoofdpijn
Als je veel hoofdpijn hebt, en je slikt geregeld medicijnen, dan is er een kans dat je hoofdpijn gek genoeg ontstaat door de medicijnen die je slikt. Er ontstaat meestal een vicieuze cirkel: je hebt hoofdpijn, je slikt pijnmedicatie, hierdoor ontstaat meer hoofdpijn, je slikt pijnmedicatie, etc.. De hoofdpijn kun je op verschillende manieren voelen, maar vaak is de pijn continue aanwezig. Als je veel pijnmedicatie slikt, neem dan contact op met je huisarts om het hierover te hebben. Als je medicatie wordt aangepast, kun je merken dat je hoofdpijn ook minder vaak/heftig aanwezig is. Klik hier eens voor meer informatie over spanningshoofdpijn.

Lees, like en deel dit bericht als het jou heeft geholpen. 
Hou onze in de gaten op twitter, blogger, Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief op www.fysio-eerlijkbeter.nl.
Fysiotherapie EerlijkBeter: goede, eerlijke en betaalbare fysiotherapie in Delft