Een nieuwe zorgverzekering voor 2016? Waar moet je op letten?

In 2015 telt Nederland 56 zorgverzekeraars en ruim 900 verschillende zorgverzekeringen. Best logisch dat je als zorgconsument door de bomen het bos niet meer kunt zien wanneer je probeert een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. In deze blog helpen we je om een goede keuze te maken als je wilt wisselen van zorgverzekaar.

Je kunt eenmaal per jaar je ziektekostenverzekering wijzigen (veranderen van verzekeraar of je pakket aanpassen). Opzeggen of je polis wijzigen bij je huidige verzekeraar dien je te doen vóór 1 januari 2016. Doe je niets, dan accepteer je het voorstel van je huidige verzekeraar. Zorg er in ieder geval wel voor dat je vóór 1 februari een nieuwe basisverzekering hebt afgesloten. Deze geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. Daarmee voorkom je dat je onverzekerd bent en eventueel zelfs een boete krijgt.

Vind je het belangrijk dat fysiotherapie vergoed wordt? Wil je zorgverzekeraars met elkaar vergelijken? Kijk eens op de zorgverzekeringwijzer, klik hier.

EerlijkBeter raad je aan om een verzekering bij DSW af te sluiten. Klik hier om rechtstreeks naar de website van DSW te worden gelinkt. 

 

Waar moet je opletten bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering?
TIP 1: Kies voor vrije artsenkeuze;

TIP 2: Kies voor een verzekering op restitutie basis;

TIP 3: Check of er een verklaring wordt gevraagd. Sommige verzekeraars vragen voor sommige polissen een gezondheidsverklaring of medische verklaring en mogen je op basis daarvan afwijzen.

TIP 4: Kies niet voor een budgetpolis. Het lijkt goedkoop, maar uiteindelijk lopen de kosten hoog op. Mensen met een budgetpolis lopen niet alleen risico’s op het gebied van vergoedingen, maar ook op de kwaliteit van ingekochte zorg. Ze kunnen te maken krijgen met een lange reistijd voor zorg, ziekenhuizen met zeer lange wachttijden en met ziekenhuizen die onder verscherpt toezicht staan, maar waar ze niet kunnen wegblijven omdat er beperkt is ingekocht.

TIP 5: Betaal liever een paar euro meer per maand en krijg goede zorg vergoed die je nodig hebt, in tegenstelling tot dat je maandelijks een paar euro minder betaalt en nauwelijks zorg vergoed krijgt. Het blijft sowieso een groot bedrag dat je maandelijks kwijt bent, maar wees in ieder geval zeker dat je er iets aan hebt als je het nodig hebt.