Nieuwe Zorgverzekering in 2017: Hoe en waarom?

Van zorgverzekeraar of aanvullend zorgpakket wisselen kan je jaarlijks veel geld schelen. Wij nodigen je uit om verder te kijken dan alleen het bedrag dat je per maand kwijt bent. Het is veel interessanter wat je in totaal kunt besparen gedurende een jaar. Neem je huidige zorgverzekeraar en aanvullend zorgpakket eens onder de loep. Het is ingewikkeld, maar wij helpen je erbij in drie stappen. Veranderen kan voor 1 januari 2017 dus uitstellen kan niet al te lang meer!

Wat verandert er in 2017? Bij de meeste verzekeraars wordt de premie verhoogd met ongeveer tien euro per maand. De gemiddelde basispremie in 2017 komt neer op 109,96 euro per maand bij een eigen risico van 385 euro.

Wat zit er in het basispakket? Iedereen in Nederland die ouder is dan 18 jaar heeft een basispakket. Het basispakket dekt gezondheidsrisico’s die je niet zelf kunt dragen, zoals een dure hartoperatie, kankermedicijnen of een heupprothese. Maar ook een bezoek aan de huisarts valt onder de standaard dekking.

STAP 1 – Welke zorgpolis kies je?
Er bestaan in het basispakket drie soorten zorgpolissen: de restitutiepolis, de naturapolis en de budgetpolis.

1. De Naturapolis: Bij een naturapolis en budgetpolis ben je verplicht om gebruik te maken van de zorgverleners waar de verzekeraars een contract mee heeft. Als je kiest voor deze polis, dan heb je minder keuzevrijheid en krijg je vaak een (zeer) beperkte vergoeding. Voorbeelden: de goedkoopste natura polis in 2017 kost €96,90 euro per maand van BeSure en de duurste in 2017 kost €119 per maand van Menzis.

2. De Budgetpolis: Dit is een uitgeklede vorm van de naturapolis, waarbij verzekerden verreweg de minste vrijheid hebben als het gaat om het kiezen van hun zorgverlener. Bij een budgetpolis zijn een beperkter aantal ziekenhuizen gecontracteerd dan bij een naturapolis. Dit betekent dat je als verzekerde alleen volledige vergoeding of een deel van de rekening vergoed krijgt in deze ziekenhuizen. Er zijn budgetverzekeraars die contracten hebben met nog geen twintig van de ongeveer honderd ziekenhuizen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten en apothekers. Je betaalt minder per maand, maar krijgt ook stukken minder zorg vergoed. Onder de eindstreep kun je een flink stuk duurder uit zijn! Voorbeelden: zekur.nl (VGZ), Basis Budget van Zilveren Kruis, Selectief (Ziezo).

3. De Restitutiepolis: Hierbij ben je vrij om je zorgverlener te kiezen, dit noemen we de vrije zorgkeuze of keuzevrijheid. Je bent niet afhankelijk van afspraken tussen de zorgverzekeraar en de zorgverlener. Bovendien krijg je vaak een volledige vergoeding. Je besluit in principe zelf naar welke zorgverlener je gaat, zonder dat dit gevolgen heeft voor je vergoeding. Dat maakt de verzekering echter wel duurder, maar onder de eindstreep kan dit je een heleboel euro’s schelen.  Voorbeelden: de goedkoopste in 2017 kost € 105,53 euro per maand van Zekur (Univé) en de duurste in 2017 kost €122 per maand van Menzis.

STAP 2 – Wil je een aanvullende verzekering?
De inhoud van de basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Kijk eens kritisch naar je huidige (aanvullende) verzekering. De premie voor dit soort verzekeringen kan sterk verschillen van enkele euro’s tot meer dan 100 euro per maand. De duurste aanvullende verzekering is lang niet altijd de beste, omdat je meer premie betaalt dan je vergoed krijgt. Het is dus slim om voor jezelf na te gaan of een aanvullende verzekering voor jou interessant is. Zoek uit wat de zorg kost die je nodig hebt, en weeg dat af tegen de extra premie die je betaalt voor een aanvullende verzekering. Soms is het namelijk voordeliger om de zorg zelf te betalen.

Is een collectieve verzekering altijd goedkoper? Niet altijd. Veel mensen krijgen een collectiviteitskorting. Maar vaak ben je met een collectieve verzekering voor meer verzekerd dan je nodig hebt. En betaal je dus voor zorg die je niet gebruikt.

STAP 3 – Wil je je eigen risico verhogen?
Maak je bijna tot geen gebruik van zorg uit de basisverzekering? En heb je wat geld achter de hand? Overweeg dan een vrijwillig eigen risico te nemen. Je krijgt dan van de verzekeraar een korting op je premie.

Wat is ons advies?
Ben je jong en gezond en verwacht je weinig zorgkosten in 2017? Kies dan voor alleen een basis verzekering: kies voor een zorgpolis met restitutie en vrije zorgkeuze, bijvoorbeeld van DSW of ONVZ.

Wil je een aanvullende verzekering? We hebben goede ervaringen met zorgverzekeringen van DSW en ONVZ. Deze twee zijn tevens door de bezoekers van ZorgWijzer.nl verkozen tot best beoordeelde zorgverzekeraars met een gemiddelde beoordeling van een 8,4. Meer weten? Kijk op: http://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2017/kleine-zorgverzekeraars-best-beoordeeld

Voorbeelden van restitutie polissen in 2017 zijn: PNO Zorg, ONVZ, Ohra Zorgverzekering, Delta Lloyd Zorgverzekering, IAK Restitutiepolis, DSW, FBTO, Ohra (vrije zorgkeuze), Zorg en Zekerheid (vrije zorgkeuze),Zi;veren kruis restitutie polis, De Friesland Zorgverzekeraar (vrije keus Polis), CZ (zorg keuze polis)