BEWEGEN IS BELANGRIJK EN HOEFT NIET MOEILIJK TE ZIJN

Bewegen is belangrijk en hoeft niet moeilijk te zijn. Maar toch beweegt niet iedereen voldoende. Daarom een paar handige tips om gemakkelijk aan de beweegnorm te kunnen voldoen.
Als fysiotherapeut kan ik het niet vaak genoeg zeggen: bewegen maakt het verschil. De lijst met voordelen is lang: bewegen verhoogt je weerstand, verlaagt de negatieve gevolgen van ouderdom, helpt overgewicht te voorkomen, vergroot je herstellend vermogen, verkleint de kans op hart- en vaatziekten, verbetert je humeur et cetera. Genoeg redenen om voldoende te bewegen.
De beweegnorm is dagelijks (zomer en winter) minstens een half uur minimaal matig intensieve lichamelijke activiteit, op minimaal 5 dagen per week. Matig lichamelijk actief betekent voor volwassenen bijvoorbeeld stevig wandelen (5 km/uur) of fietsen (16 km/uur). Eigenlijk een makkie! Toch blijkt dit voor veel mensen niet zo eenvoudig te zijn.
Een paar tips om aan de beweegnorm te voldoen:
  • Fiets, skate of loop naar je werk. Maar ook als je boodschappen doet of op bezoek gaat bij familie. Pak de trap. Doe eens 10 squats standaard na het avondeten.
  • Plan vaste beweegmomenten op een dag in. Wandel of fiets bijvoorbeeld standaard voor of na je ontbijt, lunch of diner. Zo voorkom je dat je niet vergeet om voldoende te bewegen.
  • Als je een sport wilt beoefenen, kies dan een sport uit die je leuk vindt. Ga niet fitnessen omdat je vindt dat dit moet, maar omdat dit bij jou past. Uiteindelijk gaat het erom dat je elke week gaat sporten en dit vele jaren volhoudt.
  • Maak tijd om te bewegen. Laat je drukke agenda of de regen geen excuus zijn om niet te bewegen. Het helpt om aan het begin van elke week een aantal beweegmomenten in je agenda in te plannen.
  • Bewegen hoeft geen geld te kosten: wandelen, fietsen, schaatsen, skaten, joggen en trappen lopen kan nagenoeg altijd en overal.
  • Apps kunnen je helpen om bewegen makkelijker te maken. Voorbeelden zijn de app “blokje om”, de app “workout van 7 minuten” en de app “Moves”. Met handige oefeningen, herinneringen en overzichten staat niets je meer in de weg om te voldoen aan de beweegnorm.
  • Vraag de fysiotherapeut om advies als u lichamelijke klachten heeft. Vaak zijn er goede alternatieven te bedenken, waardoor gezond bewegen altijd mogelijk blijft.
Fysiotherapie EerlijkBeter in het Westland, in Naaldwijk.
Gespecialiseerd in rugpijn, nek- en schouder klachten, hoofdpijn, ademklachten en stressklachten.
Fysiotherapie, vitaliteitscoaching, sportmassage, ademtherapie en hersteltrajecten.
Telefoon: 0628270001
Email: info@fysio-eerlijkbeter.nl