BMI, BLOEDDRUK, BUIKVET

De 3 B’s: BMI, bloeddruk en buikvet

Te hoge bloeddruk, te hoge BMI en te veel buikvet. Van deze termen word ik als fysiotherapeute niet vrolijk, zeker niet als deze in één adem genoemd worden. Waarom precies?

Je BMI, bloeddruk en buikvet bepalen (samen met nog een aantal andere zaken) de voorwaarden voor een goede gezondheid. Ze beïnvloeden elkaar negatief zodra de waarden te hoog worden. Zo vergroot een hoge BMI en te veel buikvet de kans op een hoge bloeddruk. En een hoge bloeddruk vergroot de kans op hart- en vaatziekten, zeker in combinatie met een hoge BMI. Kortom: alle reden om je BMI, bloeddruk en buikvet op peil te houden! Ik zal de begrippen hieronder in vogelvlucht uitleggen.

BMI: Dit staat voor Body Mass Index. Met deze formule kun je uitrekenen of jouw gewicht in verhouding staat tot je lichaamslengte. Op bijvoorbeeld de hartstichting kun je je BMI gemakkelijk uitrekenen. De perfecte waarde ligt meestal tussen de 19 en 25. Zie je BMI als een richtlijn, want een BMI-waarde zegt niet altijd alles. Meer zaken zijn belangrijk: denk aan je vetpercentage, spiermassa en tailleomtrek.

Bloeddruk: Je bloeddruk is de kracht waarmee je hart het bloed de vaten inpompt. Je bloeddruk wordt gemeten in twee waarden: je boven- en onderdruk. De bovendruk wordt gemeten als het hart samenknijpt. Als het hart zich ontspant, is de bloeddruk het laagst. De perfecte waarde ligt meestal tussen 120 bovendruk en 80 onderdruk. Je kunt je bloeddruk op laten meten bij je huisarts, maar er zijn ook apparaatjes verkrijgbaar waarmee je thuis gemakkelijk zelf je bloeddruk kan opmeten.

Buikvet: Buikvet bestaat uit vetweefsel dat zich in de buikholte bevindt. Met name het vet rondom je organen bevordert je gezondheid niet. Te veel buikvet kan leiden tot een vergrote kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Je kunt je buikvet laten opmeten bij een huisarts, maar je kunt ook een indruk krijgen door je tailleomtrek te meten. Terwijl je uitademt meet je met een lintmeter het smalste deel van je middel, tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. De perfecte waarde ligt bij vrouwen onder de 80 cm en bij mannen onder de 94 cm.

Fysiotherapie EerlijkBeter in het Westland, in Naaldwijk.
Gespecialiseerd in rugpijn, nek- en schouder klachten, hoofdpijn, ademklachten en stressklachten.
Fysiotherapie, vitaliteitscoaching, sportmassage, ademtherapie en hersteltrajecten.
Telefoon: 0628270001
Email: info@fysio-eerlijkbeter.nl