Als je rugpijn, nekpijn, of schouderpijn hebt, neem dan eens je zithouding onder de loep. Mensen brengen gemiddeld 55% tot 80% van hun dag zittend door. Logisch dat een goede zithouding dus belangrijk is.
Maar wat kenmerkt dan een slechte zithouding? Kijk eens om je heen, want bijna iedereen kan wel wat advies gebruiken. Veel mensen zie je ’hangen in hun stoel’: ze hebben een bolle rug, afhangende schouders en een kin die een flink stuk naar voren uitsteekt. Misschien betrap je jezelf er nu op en merk je dat ook jij in deze positie zit. We zetten alle misvattingen over zithoudingen & tips voor een goede zithouding voor jou op een rijtje:
Stelling: Zitten doe je met een rechte rug.
Niet waar. Een rug is niet recht en kent een natuurlijke curve. Dus eigenlijk is dit een vreemde gedachte. Je zou je rug moeten breken om helemaal recht te kunnen zitten. Niet handig dus.
Stelling: Een goede zithouding betekent kaarsrecht zitten.
Niet waar. Als het lijkt alsof je een stok hebt ingeslikt ziet dit er niet alleen gek uit, maar dit hou je simpelweg niet vol. Een goede zithouding heeft als kenmerk dat je lichaamszwaartepunt dicht bij je wervelkolom blijft liggen. Als je met je kin en een gebogen bovenrug naar voren hangt, dan komt er onnodig veel gewicht op je gewrichten en spieren te staan. Dit kan resulteren in klachten van je nek, schouders en rug. Eigenlijk is het belangrijker dat je efficiënt zit: je schouders boven je heupen, hoofd op je romp. Zelfs als je altijd maar “recht” of “efficiënt” zit, dan nog kunnen rugklachten ontstaan. Naast een “goede” houding, is veel afwisselen met je houding nog veel belangrijker. Wissel zitten af met bewegen en staan. En zit vooral niet te lang achter elkaar. Probeer eens elk uur voor 1-2 minuten te staan. Een zit/sta bureau kan je daarmee helpen.
Stelling: Zitten met een holle onderrug is niet goed.
Niet waar. Je wervelkolom heeft vier krommingen: je borstwervels en heiligbeen hebben een bolling die naar achteren wijst en de nek- en lendenwervels hebben een bolling die naar voren wijst. Een holle onderrug is dus helemaal niet zo vreemd, want dit is in de meeste gevallen de natuurlijke vorm van je lage rug. Juist door te zitten met een lichte holling in je onderrug, volg je de natuurlijke curve van je rug.