LUISTER NAAR JE LIJF

Voor een snel en goed herstel is het heel belangrijk dat je tijd maakt om met aandacht naar je lijf te luisteren.

Je lichaam is een zeer betrouwbare graadmeter en vertelt je vaak exact of er iets aan de hand is. Het vertelt je wanneer je zenuwachtig bent, honger hebt of slaap nodig hebt. Maar ook of je de laatste tijd te hard gewerkt hebt, een verminderde weerstand hebt of een gewricht overbelast hebt. Maak tijd om met aandacht naar je lijf te luisteren: kijk, luister en voel. Want het is aan jou om de signalen van je lijf te signaleren en te herkennen. Wees niet bang om de veranderingen in je lijf serieus te nemen: of het nu om jouw kleine teen gaat, een gek kuchje of een tintelend gevoel in je schouder. Trek op tijd aan de bel als je de verandering in je lijf niet herkent of als deze niet meer verdwijnt. Op deze manier kun je vaak sneller en beter herstellen.

Vaak als je de signalen van je lijf niet serieus neemt, dan remt je lijf je af. Voorbeeld: Herken je dit? Je bent al weken moe. En zodra je eindelijk op vakantie bent, wordt je ziek. De vraag is of je ook ziek was geworden als je iets met die vermoeidheid had gedaan. Ik ontmoet veel patiënten die bijvoorbeeld zeggen: ik heb een zwakke rug. Ze hebben regelmatig rugpijn en vertrouwen hun rug niet meer. De vraag is of het daadwerkelijk een zwakke rug is, of dat hun lijf ze vertelt dat ze iets in het leven mogen veranderen en dat hun rug dat aan hen vertelt. Wat zou er gebeuren als je ervan uit zou gaan dat je een sterke rug hebt en dat, wanneer je pijn hebt, het een teken is dat je misschien beter voor jezelf zou mogen zorgen. Wat zou er gebeuren als je meer zou bewegen, om hulp zou roepen als je veel druk ervaart, genoeg uur zou slapen, zou doorademen als je bewegingen maakt die pijnlijk zijn, extra rustmomentjes en oplaadmomentjes zou pakken? Zou je dan misschien het vermogen hebben om sneller te herstellen of überhaupt geen klachten te krijgen? En misschien zou je dan wel zeggen: Ik heb een sterke rug, die mij vertelt wanneer ik beter voor mezelf mag zorgen, en zodra ik daar naar luister gaat het beter met me. Natuurlijk is overal een uitzondering op te bedenken: wanneer je een breuk of tumor in je wervelkolom hebt, dan liggen de kaarten anders op tafel.

Ik nodig je uit om naar je lijf te luisteren en signalen serieus te nemen.
Vaak werkt je lijf best heel goed, maar ben jij het die er onvoldoende voor zorgt. Ik vergelijk je lijf vaak met een snoepmachine. Je kunt wel snoepjes blijven grijpen, maar af en toe moet je er een muntje in stoppen. Wanneer de machine jouw geen snoepjes meer geeft, kun je vloeken tegen de machine en vinden dat het een rot machine is dat onvoldoende functioneert. Maar je kan er ook eens een muntje in gooien en het ding een onderhoudsbeurt geven.

Fysiotherapie EerlijkBeter in het Westland, in Naaldwijk.
Gespecialiseerd in rugpijn, nek- en schouder klachten, hoofdpijn, ademklachten en stressklachten.
Fysiotherapie, vitaliteitscoaching, sportmassage, ademtherapie en hersteltrajecten.
Telefoon: 0628270001
Email: info@fysio-eerlijkbeter.nl