PIJN EN STIJFHEID

Pijn en Stijfheid – Wat is de oorzaak?
Stel je voor: je hebt nooit ergens last van. Maar sinds twee weken begint je elleboog een beetje te zeuren tijdens het computerwerk. Je hebt niets vreemds gedaan, je kan geen duidelijke oorzaak bedenken. Je elleboog blijft maar pijnlijk en na een maand kun je nog geen pak melk optillen zonder het uit te schreeuwen van de pijn. Dit kan gebeuren met je elleboog, maar net zo goed met je knie, rug of nek. De eerste vraag die je jezelf stelt is waarschijnlijk: ‘Hoe kan dit, waarom heb ik zoveel last, wat is er gebeurd?’.
Pijn en stijfheid van spieren en gewrichten zijn vaak de eerste signalen dat er iets in je lijf niet helemaal in balans is. Om pijn en stijfheid te kunnen oplossen, is het belangrijk om te begrijpen waar een lichamelijke klacht vandaan komt. Want als je de oorzaak weet, kun je het probleem aanpakken en een volgende keer voorkomen. Vaak zijn we geneigd om de oorzaak te zoeken in een verkeerde beweging of een verkeerde houding. Bijvoorbeeld: ‘ik zit lang achter de computer, ik heb een slecht matras of ik heb zwaar getild’. Herkenbaar?
Als je op zoek wilt naar de oorzaak van je klacht, dan is het belangrijk om verder te kijken. Want een klacht aan je spieren of gewrichten heeft zelden maar één oorzaak. Vaak is het een optelsom van een aantal factoren. In mijn praktijk heb ik deze factoren ingedeeld in oorzaken: fysieke oorzaak, mentale oorzaak, emotionele oorzaak en energetische oorzaak. Vaak is het een combinatie van deze groepen.
Vaak is er een mentale of een fysieke oorzaak aanwezig. Een mentale oorzaak kan zijn: langdurig stress, heftige emoties of algehele vermoeidheid. Een fysieke oorzaak kan zijn: je hebt te fanatiek gesport, te zwaar getild, te lang in een verkeerde houding gezeten of meer uren gewerkt. Maar ook onder andere: gezond eten, voldoende slaap, voldoende beweging, een gezond gewicht, geen zittende leefstijl, niet roken en voldoende ontspanning.
Door een goede gezondheid, wordt je minder snel kwetsbaar als je bijvoorbeeld langdurig stress ervaart of een dag zwaar tilwerk moet verrichten. Denk aan een boekenplank: op een dunne boekenplank passen maar vijf boeken voordat de plank doorbuigt. Op een dikke boekenplank kun je twintig boeken stapelen, zonder dat er maar iets gebeurt.
Even terug naar het voorbeeld van de elleboog (of knie, rug, nek etc.). De reden van jouw pijnlijke elleboog zou kunnen komen doordat je sinds drie maanden meer uren bent gaan werken, de werkdruk redelijk hoog ligt en je nauwelijks aan een pauze toe komt. Je hebt een goede bureaustoel, maar je werkt regelmatig drie uur gespannen door zonder van je plaats te komen. Als je thuis bent, ben je versleten en heb je geen zin meer om te sporten. Je slaapt minder goed omdat je blijft piekeren. Je vindt het moeilijk om grenzen aan te geven en voor jezelf op te komen. Daarnaast heb je net een pittige emotionele achtbaan achter de rug: het is geen makkelijke tijd geweest thuis. Je bent stiekem best opgebrand.
In dit voorbeeld is je fitheid relatief laag: een zittende leefstijl, onvoldoende beweging en onvoldoende slaap. Er is sprake van een fysieke oorzaak: meer uur werken in een gespannen houding. En er is sprake van een mentale oorzaak: stress vanwege een hogere werkdruk, niet goed kunnen doorslapen en  niet goed kunnen ontspannen. Emotionele oorzaak: er ligt veel op je bord en je merkt dat er veel frustratie speelt. Energetische oorzaak: je bent veel moe, je kunt moeilijk voor jezelf kiezen.
Waar je voorheen misschien alleen je bureaustoel op je werk zou aanwijzen als reden, begrijp je misschien nu beter dat een klacht aan spieren of gewrichten vaak meerdere oorzaken heeft.  Dat betekent dus dat als je goed wilt herstellen en in de toekomst een klacht wilt voorkomen, je wat meer balans zal moeten zoeken en dus alle oorzaken onder de loep zal moeten nemen. Dat hoeft natuurlijk niet allemaal tegelijk, want je kunt niet alles in één keer veranderen.
Mijn advies is om te ontdekken waar jouw klacht vandaag komt en te onderzoeken wat je op korte termijn relatief makkelijk kunt veranderen. Bijvoorbeeld ‘ontspannen’. De eerste stap zou kunnen zijn: hou elke dag 20 minuten pauze en ga buiten een blokje om. Zo maak je je hoofd leeg, stimuleer je je bloedsomloop en weerstand. Een tweede stap zou kunnen zijn: op je werk sta je elk uur op en wandel je twee minuten om je spieren en gewrichten weer soepel te maken.Verandering hoeft niet meteen groot. Een klein verschil is er 1 en nodigt uit tot andere veranderingen.
Op deze manier werk je aan je conditie en versterk je ‘de boekenplank’. Het hoeft niet moeilijk te zijn, denk in kleine stapjes. Als je maar vooruit komt!
Fysiotherapie EerlijkBeter in het Westland, in Naaldwijk.
Gespecialiseerd in rugpijn, nek- en schouder klachten, hoofdpijn, ademklachten en stressklachten.
Fysiotherapie, vitaliteitscoaching, sportmassage, ademtherapie en hersteltrajecten.
Telefoon: 0628270001
Email: info@fysio-eerlijkbeter.nl