SLIJTAGE OF ARTROSE

Slijtage is een term die in de volksmond vaak gebruikt wordt voor artrose. En eigelijk is slijtage hier niet de juiste term voor. We leggen in dit bericht graag aan je uit wat artrose is.
Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Een gewricht bestaat uit twee boteinden die bekleed zijn met kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat je gewricht soepel kan bewegen. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit, raakt beschadigd, wordt ruw of kan helemaal verdwijnen. Dit heeft tot gevolg dat het gewricht verandert en dit kan zorgen voor een andere belasting op de spieren en pezen rondom het gewricht. Artrose kan voorkomen in onder andere de nek, knieën, heupen, rug en handen.
Artrose komt vaker voor bij mensen op oudere leeftijd, meer bij vrouwen dan bij mannen, overgewicht, fysiek belastend werk, als artrose in de familie voorkomt en een letsel in de voorgeschiedenis (bv een botbreuk). Vaak is het een combinatie van deze factoren. Goed om te weten is dat de mate van artrose niet parallel loopt aan de mate van pijn. We bedoelen hiermee dat iemand ontzettend veel pijn kan hebben, maar dat op de röntgenfoto’s weinig artrose te zien is. Dit kan andersom ook: iemand met weinig pijn kan veel artrose hebben.
Mensen met artrose ervaren soms pijn en stijfheid in de gewrichten. Kenmerkend is pijn bij bewegen na een periode van rust, ook wel startpijn genoemd. Bijvoorbeeld als je lang op een stoel zit en je weer wilt opstaan om een stukje te lopen. Bij kou en vochtig weer kun je merken dat je wat meer last hebt van pijn en stijfheid. Daarnaast kun je merken dat je minder makkelijk kunt bewegen, pijn in rust kunt hebben, minder spierkracht kunt hebben, een instabiel gevoel kan hebben en dat je gewricht soms erg kan kraken.
Fysiotherapie EerlijkBeter in het Westland, in Naaldwijk.
Gespecialiseerd in rugpijn, nek- en schouder klachten, hoofdpijn, ademklachten en stressklachten.
Fysiotherapie, vitaliteitscoaching, sportmassage, ademtherapie en hersteltrajecten.
Telefoon: 0628270001
Email: info@fysio-eerlijkbeter.nl