Fysiotherapie EerlijkBeter in Naaldwijk vertelt: Hoe ziet je wervelkolom er eigenlijk uit en wat doet het?
Je wervelkolom bestaat uit 33 wervels. Iedereen heeft 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels, 5 sacrale wervels (of het heiligbeen) en staartbeentjes. Je wervelkolom zorgt voor stabiliteit (zonder wervelkolom blijf je immers niet rechtop staan) en beschermt het ruggenmerg. Het ruggenmerg is een dunne zenuwstreng die zorgt voor geleiding van zenuwimpulsen (informatie) van en naar de hersenen. Daarnaast zorgen de wervels in je wervelkolom er ook voor dat je bewegingen kunt maken zoals je rug buigen en draaien. Alle wervels werken met elkaar samen, waardoor je wervelkolom eigenlijk als 1 gewricht beweegt. Als je bijvoorbeeld niet goed in je bovenrug beweegt, dan heeft dit invloed op je lage rug en andersom.
Je wervelkolom heeft vier krommingen: je borstwervels en heiligbeen hebben een bolling die naar achteren wijst en de nek- en lendenwervels hebben een bolling die naar voren wijst. Een holle onderrug is dus helemaal niet zo vreemd, want dit is in de meeste gevallen de natuurlijke vorm van je lage rug.
Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven. Zij vangen de schokken en krachten op die op de wervelkolom inwerken (bijvoorbeeld bij zitten, tillen, dragen). Als je ouder wordt, dan verandert de kwaliteit en conditie van de tussenwervelschijven ook. Deze worden dunner en kunnen minder schokken opvangen. Dit hoort bij het ouder wordend proces van je lijf. Dit kun je niet tegengaan: ouder worden is ten slotte onvermijdelijk. Maar wat je wel kunt doen is voldoende bewegen en op een gezond gewicht blijven. Op deze manier zorg je dat je tussenwervelschijven, spieren, pezen en banden rondom je wervelkolom in een goede conditie blijven.