ZITHOUDING

Hoeveel uur per dag breng jij zittend door? Wist je dat Nederlanders gemiddeld 55 tot 80% van hun dag zittend doorbrengen? Je zit op je werk, je doet je eetmomenten zittend, na het werk plof je op de bank. Voor veel mensen herkenbaar.
Zitten is het nieuwe roken.
Het klinkt absurd, maar de waarheid ligt er niet ver vandaan. De effecten van een zittende leefstijl verschillen niet veel van de effecten van roken.
Denk aan 40 tot 60% meer kans om sneller te overlijden in vergelijking met mensen die weinig zitten. Behalve een negatief effect op de stofwisseling, kan veel en langdurig zitten ook leiden tot pijnklachten in spieren en gewrichten. Daarnaast is er een verhoogde kans op diabetes, hoge bloeddruk, overgewicht, hart- en vaatziekte en overgewicht. Gezondheidsondernemer René Sielhorst vertelt: ”Mensen moeten niet meer dan 30 minuten tot een uur onafgebroken zitten. Vier uur per werkdag zitten is ongezond. Dat betekent niet dat je de hele dag continu moet bewegen of rennen. Het gaat er om dat je zitten afwisselt met staan. En staan weer afwisselt met bewegen. Mensen met kantoorbanen moeten proberen om niet meer dan een half uur achter elkaar in een stoel te zitten.”
Hoe kun je minder zitten? 
Het hoeft niet moeilijk te zijn. Zet bijvoorbeeld een wekkertje op je telefoon: elk uur gaat hij af en ook al zit je in de flow, onderbreek waar je mee bezig bent en ga even staan. Wandel wat vaker naar het koffie automaat. Probeer je telefoontjes staand te plegen. Maak een wandeling tijdens de lunch. Vergader staand.
Elke verandering die je doorvoert is er één. Waar wacht je op!
Fysiotherapie EerlijkBeter in het Westland, in Naaldwijk.
Gespecialiseerd in rugpijn, nek- en schouder klachten, hoofdpijn, ademklachten en stressklachten.
Fysiotherapie, vitaliteitscoaching, sportmassage, ademtherapie en hersteltrajecten.
Telefoon: 0628270001
Email: info@fysio-eerlijkbeter.nl