ZWARE BOTTEN EN WASBORDJES

Fabels over zware botten en wasbordjes.
Deze week 3 fabels voor jou op een rij:

Fabel 1: ”Ik weeg zwaar, maar dit komt door mijn zware botten!”
Niet helemaal onzin, want jouw botten kunnen daadwerkelijk wat zwaarder wegen dan die van een ander, maar dit verschil is slechts 2 tot 4 kilo. Voor alle duidelijkheid: overgewicht staat niet in relatie met zware botten. In verhouding tot je spieren, vet en weefsel weegt het menselijk skelet namelijk bijna niets: slechts 20% van ons totale gewicht. In principe zou het heel goed kunnen dat een te dik persoon zwaardere botten heeft dan een dun persoon. Het zwaardere gewicht moet immers opgevangen worden. Een leuke bijkomstigheid van zware botten is dat je minder snel iets breekt. Dit heeft te maken met de botdichtheid. Hoe hoger de botdichtheid, hoe “zwaarder” , en dus sterker je botten zijn. Je zou dus kunnen zeggen dat forse botten hebben een voordeel is.

Fabel 2: ”Door mijn buikspieren te trainen krijg ik een wasbordje!”
Was dit maar waar. Helaas is het niet mogelijk om met één bepaalde oefening een specifiek deel van je lichaam af te slanken. Je kunt natuurlijk wel sterker worden door je buikspieren te trainen. Maar als er voor je buikspieren een gordijntje van vet blijft zitten, zie je er weinig van. Afvallen gebeurt helaas niet plaatselijk, maar over je hele lichaam. Om een wasbordje te kunnen krijgen, zul je moeten afvallen zodat er geen vet meer over je spieren zit. En sporten kan je hier bij helpen. Een goed evenwicht tussen kracht- en conditietraining is hierbij belangrijk.

Fabel 3: ”Ik loop en sta veel op mijn werk dus ik beweeg genoeg!”
Lopen en staan is altijd beter dan stilzitten, maar lang niet voldoende om aan de norm van gezond bewegen te kunnen voldoen. Lang staan en licht huishoudelijk werk zoals stoffen en afwassen levert simpelweg onvoldoende inspanning op. Ramen wassen, de vloer dweilen, stevig stofzuigen of tuinieren wel. Maar wat is dan het verschil? Als je hartslag iets omhoog gaat, zonder buiten adem te raken dan spreken we van matig intensief bewegen. Denk hierbij aan wandelen, fietsen, tuinieren. Voldoende bewegen houdt in dat je 5 dagen in de week ten minste 30 minuten matig intensief beweegt en 3 dagen in de week ten minste 20 minuten intensief beweegt, bv sporten.

Fysiotherapie EerlijkBeter in het Westland, in Naaldwijk.
Gespecialiseerd in rugpijn, nek- en schouder klachten, hoofdpijn, ademklachten en stressklachten.
Fysiotherapie, vitaliteitscoaching, sportmassage, ademtherapie en hersteltrajecten.
Telefoon: 0628270001
Email: info@fysio-eerlijkbeter.nl