Rugpijn feitjes (deel 1)

Lage rugklachten. Pijn in je rug. Onderrug klachten. Veel mensen krijgen er ooit een keer in hun leven mee te maken. Toch vreemd dat we er eigenlijk best weinig vanaf weten. Daarom een aantal feitjes over de lage rug op een rij. Wist jij dat:
Rugklachten veelvoorkomend en normaal zijn?
Circa 80 procent van de mensen krijgt ooit te maken met rugpijn. Vrouwen hebben meer rugpijn dan mannen. Mensen in de leeftijd van tussen de 40 – 60 jaar hebben de meeste last van rugpijn. Rugpijn komt steeds vaker voor en neemt toe in alle landen.
Paracetamol helpt niet bij lage rugpijn.
In diverse onderzoeken is uitgewezen dat het slikken van een pijnstiller, zoals paracetamol, geen effect heeft op lage rugpijn. Bij 75-90% van de mensen met rugpijn herstellen de klachten na 4 tot 6 weken.
Mensen die roken hebben een hogere kans op het krijgen van rugklachten.
Risicofactoren voor het ontstaan van rugpijn zijn: het beoefenen van fysiek zware beroepen, co-morbiditeit, een lage sociale economische klasse, overgewicht en roken.
Rugpijn is in de meeste gevallen niet erfelijk
Uit onderzoek blijkt dat rugpijn wel in bepaalde families vaker voorkomt dan in andere families. Dit is meestal toe te schrijven aan leefstijl, bijvoorbeeld beweeggedrag, een zittende leefstijl, overgewicht, roken, copingsstijl (de manier waarop je omgaat met klachten) etc.
De uitslag van een scan of röntgenfoto geeft eigenlijk nauwelijks informatie over waar de pijn vandaan komt.
De uitslag van een scan of foto moet goed geïnterpreteerd worden. Want afwijkingen zijn veelvoorkomend en hoeven geen klachten te geven. Zo kan op een foto een hernia zichtbaar zijn, terwijl de persoon in kwestie er totaal geen last van heeft. Daarentegen kan iemand het klachtenbeeld van een hernia hebben, zonder dat er op een scan een hernia te zien is. Belangrijk om te weten is dat ernstige rugklachten niet automatisch betekent dat er meer schade of letsel aan een rug is. Een operatie is zeer zelden nodig bij rugklachten.
Rugpijn Fysiotherapie Westland
Fysiotherapie EerlijkBeter in het Westland, in Naaldwijk.
Gespecialiseerd in rugpijn, nek- en schouder klachten, hoofdpijn, ademklachten en stressklachten.
Fysiotherapie, vitaliteitscoaching, sportmassage, ademtherapie en hersteltrajecten.
Telefoon: 0628270001
Email: info@fysio-eerlijkbeter.nl